gototopgototop

Jeste li znali da...

šišmiši uvijek skreću ulijevo kada izlaze iz pećine?

knjizznica_pitajte2
knj_radno1

09.04.2011.

II. JADRANSKI KNJIŽEVNI SUSRETI

Organizatori:

Društvo hrvatskih književnika Zagreb
Knjižnica i čitaonica Crikvenica

Pokrovitelj:
Grad Crikvenica
Primorsko-goranska županija

Sudionici:
Ljerka Car Matutinović, 
Zdenka Andrijić, 
Branimir Bošnjak,
Dubravko Jelačić Bužimski, 
Tomislav Kovačević, 
Nikola Kraljić

GLAZBENI DIO VEČERI
književnik Daniel Načinović

Sponzori:
JADRAN d.d. za hotelijerstvo i turizam, GKTD MURVICA d.d. Crikvenica, Likovna radionica Crikvenica LIRAC, AQUARIUM Crikvenica, konoba PUTNIKU Crikvenica, pekara SV. JELENA Tribalj, poklon galerija KARLAN Crikvenica, MEDUZA trgovački obrt Crikvenica

U okviru 2. jadranskih književnih susreta u Crikvenici, u gradskoj je vijećnici 13. lipnja održana književna večer članova Društva hrvatskih književnika u kojoj su sudjelovali idejna začetnica susreta Ljerka Car Matutinović, Zdenka Andrijić, Branimir Bošnjak, Dubravko Jelačić Bužimski, Tomislav Kovačević, Nikola Kraljić te u glazbenom dijelu večeri Daniel Načinović.

Okupljeni su se pisci crikveničkoj publici predstavili mini-životopisima te interpretacijom svojih odabranih stihova ili proze. Tako smo književnicu Zdenku Andrijić upoznali kroz odabrane pjesme iz njezine zadnje pjesničke zbirke "Na nebu soba s pogledom na more", u kojoj autorica ostaje vjerna svojim stalnim motivima - Bogu, anđelima, ljubavi, introspekcijama koje vode u djetinjstvo... Branimir Bošnjak je "donijevši sa sobom dio Slavonije" zaključio kako je stvoren za jadranske susrete te je publici pročitao nekoliko pjesama iz zbirke "Izabrane pjesme" u kojima su autorova pjesnička preokupacija brodovi. Rođena Crikveničanka Ljerka Car Matutinović predstavila se čakavskim stihovima "iz ljubavi prema rodnom kraju" te pjesmama na književnom standardu s njezinom vječnom temom - ljubavi, a na samom kraju večeri iznenadila je publiku lijepim poklonom - esejom "Zašto volim Crikvenicu". Dubravku Jelačiću Bužimskom, koji se "kao pravnik pravom nije bavio ni minute u životu", kazalište je odredilo život - napisao je desetak kazališnih i radio-drama, TV-serije, romane za mladež itd. Na ovoj se književnoj večeri predstavio pročitavši pripovijetku nagrađenu u zemlji i inozemstvu "Pljuvanje Isusa ljeta Gospodnjega 1990 i neke". Naš sugrađanin Tomislav Kovačević pročitao je svoje odabrane pjesme u kojima su prevladavali motivi iz svagdašnjeg života, dok je Nikola Kraljić, "susjed iz Omišlja" iza kojeg je 26 zbirki poezije i tri zbirke izabranih pjesama također pročitao svoje pjesme, od kojih "za neke nije ni znao da su - erotske".

Između kazivanja pojedinih autora ovu svečanost riječi glazbenim je nastupom uljepšao istarski književnik Daniel Načinović otpjevavši uz gitaru uglazbljene stihove, svoje i drugih autora, a za rastanak je odabrao nježnu pjesmu Džore Držića "Odiljam se" sačuvanu u zborniku Nikše Ranjine iz 1507., pokazujući da još ima romantika u kojima živi trubadurski duh star petsto godina.
Susrete koji su se održali pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i Primorsko-goranske županije organizirali su Društvo hrvatskih književnika i Narodna knjižnica i čitaonica Crikvenica, čija je ravnateljica prof. Ksenija Car Ilić svim sudionicima susreta uručila zahvalnice, dok im se ispred Grada Crikvenice na dolasku zahvalio mr. Damir Gašparović.

13.06.2003.

235

slika 1. Susret književnika s učenicima SŠ Dr. Antuna Barca Crikvenica
slika 2. Književna večer s građanstvom: Daniel Načinović, Tomislav Kovačević, Dubravko Jelačić Bužimski, Zdenka Andrijić, Ljerka Car Matutinović, Branimir Bošnjak, Nikola Kraljić.
slika 3. Ljerka Car Matutinović, Branimir Bošnjak, Nikola Kraljić.

14.06.2003.

7(1)8(1)9(1)

slika 1. Književnici su posjetili otok Krk i otok Košljun
slika 2. Otok Košljun
slika 3. Posjet Jurandvoru na otoku Krku.

knjige

djecji_kutak

Pikabit

Godina čitanja