gototopgototop

Jeste li znali da...

se svake tri minute prijavi jedno viđenje NLO-a?

knjizznica_pitajte2
knj_radno1

27.08.2012.

MATEO DOMIJAN - izložba

24. kolovoza - 7. rujna 2012.

Mateo Domijan  rođen je prije 20 godina, 1992. godine i možemo reći da je rastao uz boje i slike, prekrasne slike svoga nonića Darka Žica. Darko je stvarao lakoćom poteza i pravom nijansom boja – to je moralo ostaviti dojam na mladog Matea, koji je prije četiri godine, svoje prve ozbiljnije poteze kistom započeo pod iskusnim nonićevim vodstvom. Od Darka je naučio mnogo, ali vođem svojim unutrašnjim darom u svojim slikama ostao je prepoznatljiv, svojom bojom, nijansom i svojim potezom kista.

Svojim koloritom Mateo Domijan  nesumnjivo pripada mediteranizmu. Svaki element njegove slike prožet je svjetlošću, a Mateo svoju misao, emociju i slikarsku ekspresiju prenosi (emanira) prema nama jezikom koji govori nadom.

Mateo na prazno platna bilježi vlastito viđenje emotivno bliskih motiva, u čemu njegov slikarski zanos dostiže svoju punu formu – a to je uvijek inspirativni krajolik našeg Primorja. Vezanost uz taj kraj, podcrtana linijom obiteljske umjetničke tradicije, sama po sebi nameće ovu temu kao njegov intiman izbor.

Svojim linijama, igrom svjetla i sjene, snažnim punim bojama, Mateo stvara jednu novu egzistenciju smisla. Iz toga slijedi da svijet za njega, svijet koji ga okružuje, nije nešto samo njemu izvanjsko, već i dio njega samog.

Boja stvara zanos i uzbuđenje, pokreće svaki dio slike. Brodice zagrljene morem i toplim narančastim suncem, smireni i usnuli puteljci u polju lavande, poput zadržanog su trenutka u sjećanju. Sa njegovih nam platna progovaraju temeljni elementi podneblja u kojima je rastao i koje nadahnjuje njegovu umjetničku imaginaciju. Okupane  u vječnom suncu, Matea izazivaju naše male pitome oaze kršnih polja i skrivenih uvala. Oslikao je ono blisko, mjesto dodira sunca, mora i kamena.

S njegovih platna progovara doživljaj koji imponira snagom dojma kršnih vrleti koje pružaju otvorene vidike na svijet oko nas, na inspiraciju susreta mora i obale, na surovu ogoljelost krša. Svaka njegova dovršena slika poziv je na stvaranje nove.

Mateove pejzaže karakterizira bogatstvo zelene makije i masline, sve nijanse plavetnila mora i neba izražene u kombinacijama kontrasta. Njegova platna pršte energijom i radošću, pršte mladošću.

Mladi umjetnik,  MATEO DOMIJAN, predstavlja se osmišljenom i zaokruženom koncepcijom. Njegova izrazita nadarenost te visok stupanj zrelosti u njegovu pristupu platnu, zacijelo će mu biti vodilja na daljnjem putu usavršavanja.

knjige

djecji_kutak

Pikabit

Godina čitanja