gototopgototop

Jeste li znali da...

svaka ptica svakoga dana mora pojesti hranu makar polovicu svoje težine kako bi preživjela?

knjizznica_pitajte2
knj_radno1

23.08.2013.

NA DANAŠNJI DAN... Rođen Ephraim Kishon

NA DANAŠNJI DAN…
            Rođen Ephraim Kishon
(Budimpešta, 23. kolovoza 1924. – Švicarska, 29. siječnja 2005.)
 
Na današnji dan 1924. u Budimpešti  je rođen Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj.
 
 
Ephraim Kishon, premda je danas u svijetu poznat kao izraelski autor, rođen je 1924. u Mađarskoj pod imenom Ferenc Hoffman. Nakon rata studira likovne umjetnosti, slikarstvo i skulpturu, kada počinje pisati drame i humoreske. Od 1945. godine piše kazališne komade i satire, a 1947. osvaja prvu nagradu na natječaju za najbolji roman u Mađarskoj svojim prvencem 'Moj Češalj'. Godine 1949. odlazi iz Mađarske u Izrael kada mu pod zanimljivim okolnostima useljenički službenik mijenja ime u Ephraim Kishon. Dolaskom u Izrael počinje pisati političke i socijalne satire u izraelskih dnevnim listovima, a kasnije i knjigama. "To je zemlja gdje nitko ne očekuje čuda, ali ih svi prihvaćaju zdravo za gotovo", napisao je jednom Kishon o Izraelu.
Uspješnu spisateljsku karijeru dopunjavao je i onom redateljskom. Napisao je nekoliko drama te scenarij najgledanijeg izraelskog filma ‘Sallah Shabati‘.
Smatraju ga jednim od najduhovitijih pisaca dvadesetog stoljeća. U svojoj bogatoj karijeri pisao je drame, mjuzikle, radio na filmu, a imao je i svoje kazalište. Za svoje je filmove tri puta osvajao Zlatni globus, a njegovi filmovi 'Sallah Shabati' (1964.) i 'Shoter Azulai' (1970.) nominirani su za Oscara za najbolji strani film. Na svjetskim mu je pozornicama igrano više drama, a osvojio je brojne nagrade za književni rad.
Kishonove su knjige tiskane u 43 milijuna primjeraka i prevedene na 37 jezika. Obiteljske priče 'Kod kuće je najgore' najčitanija je hebrejska knjiga poslije Biblije! Većina njegovih knjiga izdana je i u Hrvatskoj: "Nije fer, Davide", "Kita boli more", "Kod kuće je najgore…", "Nema nafte, Mojsije", "Lisac u kokošinjcu", "Još malo pa istina", "Deva kroz ušicu igle", "Ništa tu Abraham ne može", "Voljeni moj lažljivac", "Priručnik za menadžere", "Moj češalj", "Jabuka je svemu kriva", "Blago onome tko vjeruje", "Knjiga za porezne obveznike", "Jednodnevne mušice žive dulje", "Srećković", "Priče o životinjama", "Kućna apoteka za zdrave", "Šalu na stranu".
Umro je u svom domu u Švicarskoj u 80. godini života, 2005. godine.
 
Za kraj, evo nekoliko citata za sve one koji će se jednom zainteresirati za Kishona i uzeti njegove knjige u ruke, ali i za sve one koji ga vole i čitaju i kojima njegove rečenice uvijek izmame osmjeh na lice :)
 
O bestseleru:
«Od postanka svijeta i otkako je priručnik u kojem je obrađena ta tematika, Biblija, postala najveći bestseler svih vremena, svi nakladnici na kugli zemaljskoj razbijaju sebi glavu nad pitanjem kako se pravi bestseler.
To sam Bog zna.»

O čestitkama:

«Najnovija istraživanja Vlade pokazala su da – ne uzimajući u obzir najezde skakavaca – najveću štetu našem gospodarstvu nanosi masovno slanje čestitaka. Prema statističkim podacima, šezdeset posto primatelja čestitaka uopće ne pogledaju primljene najbolje želje nego ih nepročitane bace u koš za smeće. Ostalih četrdeset posto učine to isto nakon što na brzinu bace pogled na njih. Jedan poslovni čovjek iz Jaffe koji je poslao oko četristo novogodišnjih čestitaka odgovorio je na pitanje zašto ih je toliko poslao: «Ja? Ne sjećam se više.»»

O datumu rođenja i o tome kako se čovjek osjeća glede vlastitih godina:

«Kaže se da je čovjek onako star kako se osjeća. Opasna budalaština! Treba samo zaviriti u putovnicu i pročitati datum rođenja.»

O istočnom grijehu:
«U početku bijahu benzin i rasplinjač. Potom Bog stvori motor i karoseriju, trubu i farove. Zatim promotri svoje djelo i vidje da još nije dovoljno dobro. Stoga stvori i zabranu zaustavljanja i prometne policajce. A kad sve to bješe stvoreno, Sotona izroni iz pakla i stvori parkirna mjesta.»
 
O prijateljstvu:
«Potrebni su ti i prijatelj i neprijatelj da bi te ranili u srce. Jedan da te kleveće, drugi da ti to javi .»

O čudu:

«Kada ministar financija bilo koje siromašne zemlje na sjednici kabineta ustvrdi: «Gospodo, samo nas čudo može spasiti!» to znači da dotična Vlada ili možda cijela zemlja stoji pred katastrofom. U Izraelu pak to samo znači da će se očekivano čudo dogoditi za dva-tri dana.»

knjige

djecji_kutak

Pikabit

Godina čitanja