O nama

Gradska knjižnica Crikvenica druga je narodna knjižnica u Primorsko-goranskoj županiji prema veličini knjižnog fonda i treća prema broju korisnika (ukupno s ogrankom i knjižničnim stanicama). Knjižnica svojim korisnicima, građanima Crikvenice, a u ljetnim mjesecima i gostima grada, nudi recentnu beletristiku na hrvatskom i više stranih jezika, stručno-popularnu literaturu, zbirku knjiga za djecu i mlade, bogatu referentnu zbirku (enciklopedija, leksikona i priručnika), veći broj naslova domaće i strane periodike, te manju zbirku nekonvencionalne građe. Posebnost unutar zavičajne zbirke odnedavna je i zbirka od 500 starih razglednica Crikvenice koje datiraju od 1840. do 1950. godine.

Uz posudbu i usluge čitaonice, Knjižnica korisnicima nudi pristup Internetu, obavlja informacijska pretraživanja, međuknjižničnu posudbu. te omogućuje fotokopiranje i skeniranje knjižnične građe.

U tijeku je posljednja faza unosa građe u lokalnu bazu podataka čime će uskoro započeti u potpunosti informatizirano knjižnično poslovanje, uključujući i cirkulaciju građe. Crikvenička knjižnica prisutna je u kulturnom životu grada putem brojnih programa koje samostalno organizira, iz čega izdvajamo predstavljanje knjiga, književne susrete, glazbeno-poetske večeri te izložbe u izlozima Knjižnice.

Od lipnja 2002. godine, zajedno s Društvom hrvatskih književnika uz pokroviteljstvo Grada Crikvenice, Knjižnica je suorganizator Jadranskih književnih susreta, tradicionalnom manifestacijom.

Narodna knjižnica i čitaonica Crikvenica ima i razvijenu knjižničnu mrežu u preostala tri naselja – ogranak u Selcu i knjižnične stanice u Jadranovu i Dramlju, te stacionar u lječilištu “Thallassotherapia”. Posebnost ogranka u Selcu koji nudi korisnicima 13 600 svezaka knjižnične građe, domaću i stranu periodiku i dobro opskrbljenu priručnu zbirku, jesu dvije vrlo vrijedne ostavštine, Ivana Lončarića Papića i dr. Vinka Antića.
U naseljima Jadranovo i Dramalj djeluju knjižnične stanice koje korisnicima nude beletristiku za djecu i odrasle, izbor stručno-popularne literature kao i obveznu školsku lektiru.

Skip to content