gototopgototop

Jeste li znali da...

čovjek u svojim ustima dnevno proizvede 1 litru sline?

knjizznica_pitajte2
knj_radno1

09.04.2011.

Blistavi jubileji Narodne knjižnice i čitaonice Crikvenica

knjiga1

Književna baština koju smo naslijedili od naših predaka obvezuje nas da je čuvamo, proučavamo i njome obogaćujemo svoje spoznaje i duhovni život. Zato se najsretnije živi ondje gdje je svaki korak posvećen stogodišnjom predajom, gdje se pamte mudri pothvati djedova nakon kojih je kultura grada krenula izgladenim stazama, jer gradovi imaju dušu ako se u svakoj crti, naglasku njihovih stanovnika nazire trag stoljeća, glas predaka koji nam ostaviše spomen u kamenu, građevinama, knjigama, rukopisima... A ta duša pjeva, osluškuje naše glasove, bdije nad našim postupcima.

Upravo njima, tim vidovitim i mudrim ljudima koji su, tražeći načine odupiranja tuđim utjecajima, upoznali vrijednost pisane riječi i čitaonica, možemo danas zahvaliti obilježdvdnje* važnih jubileja - 120. obljetnice Narodne čitaonice, 100. obljetnicu Narodne knjižnice i čitaonice, 90. obljetnicu Hrvatske čitaonice u Crikvenici.

Zahvaljujući naprednim Crikvenčanima, predvođenim Ivanom Skomeržom (1833.-1909.), osnovano je u Crikvenici 1874. godine Društvo Narodne čitaonice. Njegovo osnivanje je povezano s političkim zbivanjima u Hrvatskoj i Hrvatskom primorju, nakon što je 1867. godine međusobnom nagodbom bečko-peštanskih vlastodržaca stvorena Austro-Ugarska Monarhija, a godinu dana poslije sklopljena Ugarsko-hrvatska nagodba. Rijekom je, po odluci madaronskog Hrvatskog sabora, izravno upravljala ugarska vlast. Primorski su Hrvati bili svjesni da poslije gubitka Rijeke vrebaju opasnosti za cijelo Primorje. Naročito je nepovoljna situacija nastala nakon dovršetka gradnje željezničke pruge Karlovac-Rijeka (1873), koja je bila izravno spojena s Peštom, a njome su gospodarili Mađari.

Napredni ljudi Hrvatskog primorja, svjesni opasnosti koja im u takvoj političkoj situaciji prijeti od Mađara i mađarizacije, odgovaraju na svoj način, pa 1873. godine osnivaju tiskare u Kraljevici i Senju. U Kraljevici počinje izlaziti list Primorac, a u ostalim su primorskim mjestima osnivane čitaonice. To predstavlja izuzetan način otpora Mađarima, izraz težnje za očuvanjem rodnog tla, jezika i kulture.

Isto tako, osnutak Narodne čitaonice u Crikvenici 1874. godine predstavlja značajan kulturni i politički događaj. Kada se je čitaonica, zbog zanimanja građana, počela sve više baviti i posuđivanjem knjiga, registrirana je 1884. godine kao Narodna knjižnica i čitaonica. Zelja građana da se i u nepovoljnim političkim uvjetima naglasi njizin hrvatski karakter ostvarena je 1904. godine, kada je usvojen novi naziv Hrvatska čitaonica.

Čitaonica i knjižnica u Crikvanici je kontinuiranim radom odigrala plemenitu ulogu služenja obrazovanju, kulturnom izgrađivanju, okupljanju i druženju građana. Ona pomaže da Grad Crikvenica u procesu razvoja ne izgubi svoj stari intimni domaći značaj - dušu.

Zbog toga je ta knjižnica prvi skromni pokušaj osvjetljenja njezinih začetaka, razvoja, političkog i kulturnog djelovanja u proteklim godinama. Slaveći te blistave jubileje iskazujemo zahvalnost njenim osnivačima i želju da ostane mjesto okupljanja, ishodište znanja, da sačuva značenje što ga je stekla u svojoj kulturnoj povijesti.

Neka bude nositeljica svjetla koje joj prije 120 godina namijeniše mudri, dalekovidni Crikvenčani.

Marija Gračaković prof.
U Crikvenici, 10. siječnja 1995. g

knjige

djecji_kutak

Pikabit

Godina čitanja