Svježa voda za cvijeće

Autor: Valérie Perrin

Svježa voda za cvijeće drugi roman nagrađivane francuske autorice Valérie Perrin, objavljen u izdanju Sonatine. Moćna je to priča o duhovnom ozdravljenju nakon užasne tragedije. Glavni lik je čuvarica groblja u malome mjestu u Burgundiji Violette Touson koja se s mnogo ljubavi brine o groblju. Svakodnevicu joj ispunjavaju ožalošćeni posjetitelji i zabavni kolege – trojica grobara, trojica pogrebnika i svećenik, svaki sa svojim dirljivim i urnebesnim ispovijedima. Ova krhka žena živi pod zvonom kolebljive tišine i neobičnog spokoja koji donosi mrmor mrtvih, sve dok njezinu rutinu jednoga dana ne prekine detektiv Julien Seul. On na groblje dolazi s urnom pokojne majke koju, prema pokojničinoj želji, mora položiti na grob njemu neznanca. Priča o tajnoj ljubavi Julienove majke, ispisana na stranicama njezina dnevnika, kao i vrijeme koje Violette i Julien sve više provode zajedno, zbližava ih na jedan nenametljiv, suptilan i skladan način. Julien se povjerava Violette, a ona izvlači iz srca sve svoje tuge, sav jad i ogorčenje. Nenametljiva Julienova prisutnost, malo-pomalo rušit će zid koji je Violette godinama pažljivo gradila oko sebe jer i ona duboko u sebi čuva bolnu tajnu i nije sigurna je li spremna otvoriti svoje srce Julienu.

Svježa voda za cvijeće uistinu je predivna knjiga. To je istovremeno knjiga o ženi, knjiga o muškarcu i knjiga o djetetu, istovremeno knjiga o životu i knjiga o smrti. Ova nas knjiga uči kako iz fragmenata ponovno načiniti cjelinu, ponovno sastaviti, zalijepiti poderani list papira koji možda neće izgledati kao prije, ali će se na njemu ponovno moći pisati.

Valérie Perrin podsjeća nas na jednu važnu stvar koja ostaje i kad je ponor tuge najdublji – umire se samo jednom, no živjeti se mora svaki dan. Kako? Jedinstven odgovor ne postoji. Riječ je o istini drukčijoj za svakog od nas.

Svaka naša tuga, nada, gubitak, ljubav važne su i kao i sve one male stvari koje život čine vrijednim življenja.

Ovaj dirljiv i emotivan roman preporučamo svima u ovo predivno adventsko vrijeme kada razmišljamo o sebi, ali i o onima koji nas okružuju, kad čovjek osjeti ljubav, sreću, toplinu i potrebu za bližnjima.

Skip to content