Zelena svjetla

Autor: Matthew McConaughey

Knjiga Greenlights, kod nas prevedena kao Zelena svjetla u izdanju Školske knjige, autora Oscarom nagrađenog Matthewa McConaugheya, jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, obavezno je štivo za svakog obožavatelja glumca ili svakoga tko je zainteresiran za iskren pogled iznutra na Hollywood. McConaughey je nevjerojatno iskren o svom životu i karijeri, a knjiga nudi rijedak uvid u razmišljanja ove omiljene hollywoodske zvijezde.

Na više mjesta navodi se da su ovo memoari ili autobiografija, no moglo bi se reći da su Zelena svjetla zbirka priča, od kojih su neke istinite, druge pak manje istinite ili izmišljene. McConaughey je izvrstan pripovjedač, knjiga je puna smiješnih, dirljivih i inspirativnih priča o njegovom životu i radu, a sve imaju jednu zajedničku nit. Sve pričaju priču puta njegova uspjeha od djetinjstva u Teksasu preko filma koji ga je proslavio Dazed and Confused do njegovog osvajanja Oscara u filmu Dallas Buyers Club.

Priča ovog dobrog južnjačkog dječaka započinje požrtvovnom majkom, nastavlja s nasilnim, ali voljenim ocem, širi se na školske i studentske dane, omiljena putovanja kamperom diljem SAD-a te uloge u filmovima i TV serijama. One su mu donijele novac i slavu, ali ne i osjećaj zadovoljstva do kojega dolazi odricanjem od lako zarađenih honorara zbog kojih se osjećao kao zabavljač, a ne kao glumac.

Knjiga je proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, a promijenila je živote i inspirirala milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu punom zadovoljstva.

U samome uvodu McConaughey pojašnjava: Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena. Ključno je, smatra on, naučiti kada i kako ovladati izazovima s kojima se suočavamo.

Ova knjiga poziva nas da se uhvatimo ukoštac s lekcijama života kao što je to autor činio – i da shvatimo da poanta nikada nije bila pobijediti, već razumjeti. I stoga, umjesto da se borimo protiv vremena i uzalud ga trošimo, zaplešimo zajedno s njim i iskupimo se jer ne živimo dulje onda kad pokušavamo ne umrijeti, nego onda kad smo posvećeni življenju, poručuje ugledni hollywoodski glumac i pisac.

Skip to content